HOME  

FAPTU' DIVERS - Primul Saptamanal Romanesc din Canada

TRADUCERI AUTORIZATE
(Certified Translations)
Membru ATIO si CTTIC
Diploma si Foaie Matricola - Adeverinte
Certificat Nastere - Casatorie - Cazier - Divort

LUCIAN EFANOV

 TEL: 416-587-6603 
  Fax: 905-619-9345  
website: www.pstranslations.ca
email: info@pstranslations.ca
Specializat in acte de echivalare studii pentru Ontario College of Teachers - Medical Council si Professional Engineers of Ontario

Washington - Ţânţari modificaţi genetic au fost eliberaţi de compania de biotehnologie Oxitec în Florida Keys, cu scopul de a suprima populaţiile de ţânţari sălbatici purtători de boli din această regiune, o premieră în Statele Unite, relatează Live Science.
Oxitec a eliberat anterior ţânţari Aedes aegypti modificaţi genetic în Brazilia, Insulele Cayman, Panama şi Malaezia, zone în care, potrivit companiei, populaţiile locale din această specie s-au redus ulterior cu cel puţin 90%.
Exemplarele de Aedes aegypti pot fi purtătoare ale unor virusuri care declanşează boli, precum Zika, dengue, chikungunya şi febra galbenă, iar eliberarea ţânţarilor modificaţi genetic oferă o modalitate de a controla populaţia fără a utiliza pesticide.
Ţânţarii modificaţi, toţi masculi, sunt purtători ai unei gene letale; când dăunătorii modificaţi genetic se împerechează cu femele de ţânţari sălbatici, gena letală este transmisă descendenţilor. Cu toate că gena nu afectează supravieţuirea masculilor, împiedică descendenţii de sex feminin să dezvolte o proteină esenţială şi astfel mor înainte de a ajunge la maturitate.
Doar ţânţarii de sex feminin înţeapă oamenii (exemplarele de sex masculin se hrănesc exclusiv cu nectar), astfel încât insectele modificate şi descendenţii lor de sex masculin supravieţuitori nu pot transmite boli oamenilor.
A. aegypti reprezintă aproximativ 4% din populaţia de ţânţari din Florida Keys, însă provoacă marea majoritate a bolilor transmise de aceste insecte populaţiei din zonă, conform Nature.
Organismul pentru controlul ţânţarilor din Florida Keys (FKMCD) alocă de obicei un buget de 1 milion de dolari pe an pentru combaterea acestor dăunători, recurgând la măsuri costisitoare, cum ar fi pulverizarea insecticidelor pe cale aeriană., potrivit Gizmodo.
Eliberarea a sute de milioane de ţânţari modificaţi genetic poate fi o opţiune mai puţin costisitoare şi mai eficientă, a concluzionat consiliul, mai ales că, în timp, populaţiile de ţânţari devin rezistente la pesticide.
Această campanie de eliberare reprezintă un test iniţial, prin care Oxitec va putea colecta date înainte de a derula un al doilea test, cu aproape 20 de milioane de ţânţari, la sfârşitul acestui an, conform Nature.
Compania va captura ţânţari pe tot parcursul perioadei de testare pentru a observa cât de departe călătoresc insectele faţă de recipientele din care sunt eliberate, cât trăiesc şi dacă exemplarele de sex feminin preiau cu adevărat gena letală şi ulterior mor.
Pentru a facilita monitorizarea ţânţarilor modificaţi genetic, Oxitec a introdus o genă care face ca insectele să strălucească atunci când sunt expuse la o anumită culoare de lumină.
Iniţiativa se confruntă cu o puternică opoziţie din partea unui grup de rezidenţi din Florida Keys, precum şi a Centrului pentru Siguranţa Alimentelor şi a Coaliţiei de Mediu din Florida Keys.
De teamă că recipientele cu ouă de ţânţari ar putea fi vandalizate, Oxitec le-a plasat pe proprietăţi private şi nu a dezvăluit public locaţiile, a notat Nature.
''Când apare ceva nou şi revoluţionar, reacţia imediată a multor oameni este să spună: 'Staţi!' '', a declarat pentru Nature Anthony James, specialist în biologie moleculară care studiază ţânţarii modificaţi genetic la Universitatea din California, care nu a fost implicat în proiectul Oxitec. ''Aşadar, faptul că (Oxitec) a reuşit să implementeze testarea pe teren în Statele Unite este un lucru mare'', a precizat cercetătorul.
Nu se cunoaşte deocamdată dacă ţânţarii modificaţi genetic vor avea efecte neintenţionate asupra ţânţarilor locali, animalelor sau ecosistemului în general, a relatat anterior Live Science.
Spre exemplu, după ce Oxitec a eliberat ţânţari modificaţi genetic în Jacobina, Brazilia, genele insectelor au apărut la populaţiile locale de ţânţari, ceea ce a sugerat faptul că gena letală nu a reuşit să omoare unii descendenţi înainte de a se împerechea. Puii lor hibrizi nu au devenit purtători ai genei letale, ci au prezentat în schimb gene de la populaţiile originale de ţânţari din Cuba şi Mexic utilizaţi iniţial la crearea ţânţarilor modificaţi genetic, potrivit unui studiu din 2019 publicat în jurnalul Scientific Reports. Nu este clar dacă sau cum aceste noi gene au modificat biologia ţânţarilor.
Natalie Kofler, specialistă în biologie moleculară şi fondatoare a Editing Nature, o organizaţie care pledează pentru utilizarea responsabilă a tehnologiei de editare a genelor, a declarat pentru Nature că speră ca testul Oxitec să se desfăşoare ''într-un mod transparent şi care poate ameliora sentimentele membrilor comunităţii cu privire la întreaga situaţie'' şi, de asemenea, că datele vor oferi o perspectivă asupra modului în care dăunătorii ar putea afecta speciile şi ecosistemele locale. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu)