VIOREL RUSU
Sales Reprezentative / Serevicii Imobiliare in Toronto si Imprejurimi
  Tel: 416 877-6341       Email: vrusu.realtor@gmail.com

HOME  FAPTU' DIVERS

Philadelphia - Autorităţile chineze au cerut o 'pedeapsă severă' pentru un bărbat acuzat că a furat degetul mare de la una dintre māinile statuii unui războinic de teracotă, expusă īn SUA, a indicat agenţia de presă de stat din China, citată luni de BBC News.
Statuia veche de 2.000 de ani, īn valoare de 4,5 milioane de dolari, este unul dintre cele 10 artefacte oferite cu īmprumut Institutului Franklin din Philadelphia.
Săptămāna trecută, Michael Rohana a fost acuzat de furt şi de ascundere a unei opere de artă importante, īn condiţiile īn care armata războinicilor de teracotă este dintre cele mai importante descoperiri arheologice din China. El a fost reţinut şi ulterior eliberat pe cauţiune.
Potrivit documentelor instanţei, Rohana, īn vārstă de 24 de ani, a participat la o petrecere organizată īn incinta Institutului Franklin la 21 decembrie, reuşind să pătrundă īn locul care găzduia expoziţia 'Terracotta Warriors', la acel moment īnchisă.
Rohana a folosit un telefon mobil cu flash pentru a-şi face un selfie cu unul dintre războinici, a indicat agenţia de presă Xinhua citānd FBI-ul.
Ulterior, tānărul şi-a pus māna īn māna stāngă a statuii şi a părut să rupă o bucată din aceasta pe care a ascuns-o apoi īn buzunar.
Personalul muzeului a observat degetul lipsă la 8 ianuarie, iar FBI-ul a aflat ulterior identitatea făptaşului. El a recunoscut apoi că a ascuns degetul īntr-un sertar de birou.
Luni, directorul Centrului de promovare a patrimoniului cultural din Shaanxi, organizaţia de stat care a īmprumutat statuile, 'a condamnat cu fermitate' Institutul Franklin pentru faptul de a fi fost 'neglijent' cu statuile, a indicat CCTV.
'Cerem Statelor Unite să pedepsească sever făptaşul. Am depus o plāngere', a indicat directorul Wu Haiyun.
Potrivit acestuia, centrul va trimite doi experţi īn SUA pentru a evalua daunele aduse statuii şi pentru a pune la loc degetul rupt.
Cele zece statui expuse la Institutul Franklin fac parte dintr-o armată de 8.000 de războinici de teracotă, reprezentaţi īn mărime naturală.
Statuile au fost construite din ordinul īmpăratului chinez Qin Shi Huangdi (258-210 ī.e.n.), care a crezut că aceştia īl vor proteja īn viaţa de apoi, şi au fost descoperite īn oraşul Xi'an īn 1974 de către un grup de fermieri.AGERPRES/(AS - autor: Ana Bīgu, editor: Mariana Ionescu)