HOME    FAPTU' DIVERS 

 

AIRFLIGHT CANADA
700-780 Gordon Baker Rd., Unit 109, Toronto, ON
Bilete de avion, pachete de vacanta, inchirieri de masini,, asigurari medicale, rezervari de hotel
Sunati pe Raluca Sebu la
416 493-6143
Email: raluca@airflightcanada.com
www.airflightcanada.com
TICO # 50017862

Washington - Există un nivel optim al venitului care poate face o persoană fericită, iar suma respectivă variază la nivel mondial, conform concluziei unui studiu publicat săptămāna aceasta de o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Purdue din Statele Unite.
''Poate fi surprinzător deoarece ceea ce vedem la televizor şi ceea ce ni se spune īn reclame este că nu există o limită īn ceea ce priveşte suma necesară pentru a fi fericiţi, īnsă acum observăm nişte praguri'', a notat Andrew T. Jebb, autor principal al studiului, īn concluziile publicate pe site-ul universităţii.
''Au existat la un moment dat dezbateri cu privire la punctul īn care banii nu mai au influenţă asupra nivelului de bunăstare. Am descoperit că pragul venitului ideal este de 95.000 de dolari pentru evaluarea (calităţii) vieţii şi īntre 60.000 şi 75.000 de dolari pentru bunăstarea emoţională'', a explicat specialistul din cadrul Departamentului de Ştiinţe psihologice adăugānd că această sumă ''este valabilă pentru indivizi şi ar putea fi mai mare īn cazul familiilor''.
Bunăstarea emoţională include emoţiile de zi cu zi, precum sentimentele de fericire, īncāntare, tristeţe sau supărare. Evaluarea calităţii vieţii reprezintă o estimare a stării generale a unei persoane şi este mult mai probabil influenţată de aspiraţiile īnalte şi de comparaţiile cu alţi indivizi.
''Au (fost observate) variaţii considerabile la nivel mondial, saţietatea īn ceea ce priveşte satisfacţia faţă de viaţă făcāndu-şi simţită prezenţa mai tārziu īn regiunile īnstărite'', a adăugat Jebb. ''Motivul ar putea fi faptul că evaluările tind să fie influenţate īntr-o măsură mai mare de standardele īn funcţie de care indivizii se compară īntre ei'', a explicat cercetătorul.
Studiul, realizat de Jebb alături de Louis Tay, profesor asistent de ştiinţe psihologice īn cadrul Universităţii Purdue, a fost publicat īn jurnalul Nature Human Behaviour.
Cercetarea a fost realizată pe baza informaţiilor din cadrul unui sondaj Gallup la nivel mondial, efectuat pe un număr de peste 1,7 milioane de persoane din 164 de ţări, iar estimările au fost formulate ca medii bazate pe puterea de cumpărare şi pe īntrebări referitoare la nivelul general de satisfacţie şi bunăstare.
Studiul a descoperit de asemenea că odată atins acest prag, alte creşteri ulterioare ale venitului tind să fie asociate cu reducerea nivelului de satisfacţie şi a bunăstării. Oamenii de ştiinţă explică acest lucru prin faptul că banii sunt importanţi pentru īndeplinirea nevoilor de bază, cumpărarea celor necesare şi, eventual, achitarea datoriilor. Īnsă, pānă la un punct. După ce necesarul lor este satisfăcut, oamenii pot deveni predispuşi la acumularea de bunuri materiale suplimentare şi la efectuarea de comparaţii sociale care pot, īn mod ironic, să afecteze negativ nivelul de bunăstare.
''Īn acest punct ei se īntreabă: ''Cum o duc īn general?'' şi ''Cum mă compar cu alţi oameni?''. Micul declin face ca nivelul de bunăstare al unui individ să fie apropiat de cel al altora care au venituri mai reduse, probabil din cauza costurilor asociate cu veniturile ridicate'', a explicat Jebb.
''Aceste descoperiri adresează problema banilor şi a fericirii īndelung disputată īn diferite culturi. Banii reprezintă doar o parte din ceea ce ne face fericiţi'', a precizat acesta.AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu)