HOME  

Tel Aviv - O echipă de cercetători israelieni şi americani a detectat pentru prima dată īn Israel tulpina de coronavirus care infectează caii, a anunţat joi Universitatea Ebraică din Ierusalim (HUJI), relatează Xinhua.
Tulpina de coronavirus, numită Equine coronavirus (ECoV) atacă sistemul digestiv al cailor. Aceasta este un membru al speciei de coronavirus Betacoronavirus 1, care afectează de asemenea oamenii şi bovinele.
Constatările sunt incluse īntr-un studiu care a fost publicat īn jurnalul Animal.
Studiul a fost efectuat de HUJI, īn colaborare cu Institutul de Medicină Veterinară Kimron din centrul Israelului şi Universitatea din California, Statele Unite.
Simptomele tipice pe care īl prezintă caii infectaţi cu ECoV sunt inapetenţa, slăbiciunea şi febra, ocazional īnsoţite de alte complicaţii grave.
Oamenii de ştiinţă au colectat mostre de sānge de la un număr de 333 de cai sănătoşi din Israel pentru a detecta anticorpi dezvoltaţi la coronavirus, pentru a se confirma prezenţa virusului.
Echipa a descoperit anticorpi anti-ECoV la 41 dintre cai, respectiv 12,3% din numărul total.
Īn plus, s-a constatat că rata de infectare la cai a fost semnificativ mai mare la animalele din localităţi īn comparaţie cu cele care trăiau īn spaţii deschise.
''Este posibil ca o cale de transmitere fecal-orală să fie limitată la caii de pe păşuni, ca urmare a unei densităţi scăzute, a spaţiului deschis şi a ventilaţiei naturale'', au explicat cercetătorii. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Codruţ Bălu)