Primul Saptămânal Românesc din Canada

INTERNE

  Bine ati venit!
  Stiri interne
  Stiri Externe
  Sport
  Fapt Divers
  Computere IT
  ABONAMENT
  FREE Copy,  Canada
  Contact/Info
 

Romanian Business Directory

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Aveti nevoie de un business romanesc in Canada? Click aici

Abonati-va la "Faptu' Divers" aici!

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII


Președintele CJ Brașov, Aristotel Căncescu, a fost reținut luni de procurorii DNA într-un dosar de corupție. Căncescu este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită și trafic de influență. Marți, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca acesta să fie cercetat sub control judiciar. Instanța a dispus control judiciar și în cazul lui Gabriel Bîgiu, administratorul firmei SC Ramb Sistem SRL Brașov.

Potrivit documentelor de la dosar, în perioada noiembrie 2006 — noiembrie 2014, președintele CJ Brașov a desfășurat "o activitate infracțională vastă" în legătură cu gestionarea bugetului CJ Brașov și în special cu activitatea de achiziții publice, favorizând două firme de casă, SC Gotic SA și SC Ramb Sistem SRL, de la care primea în schimb mită. El s-ar fi folosit de ajutorul altor suspecți, dar în special de ajutorul lui Radu Ispas, administratorul public al CJ Brașov, în interes propriu și al celor două firme.

Prejudiciul în acest caz a fost calculat la aproape 7,7 milioane euro, înregistrându-se majorări și cu 1.046% de față de valoarea inițială a lucrărilor.

*** DIICOT Craiova cercetează un dosar de evaziune fiscală în domeniul achiziției materialelor de construcții. Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2011 — noiembrie 2012, cei 14 suspecți au creat mai multe circuite economico-financiare fictive de livrări și achiziții intracomunitare de materiale de construcții, prejudiciind astfel bugetul consolidat al statului cu peste 9,2 milioane de lei.

*** Primarul general al Bucureștiului, Sorin Oprescu, a declarat luni că Primăria Capitalei nu poate suporta la nesfârșit consecințele managementului defectuos de la ELCEN și că acțiunea Distrigaz Sud Rețele de a reduce presiunea gazelor naturale a fost "forțată".


"Situația plăților RADET către ELCEN din ianuarie până în septembrie este următoarea: energia termică achiziționată, adică 2,8 de milioane de gigacalorii, a însemnat plata a 609,9 de milioane de lei, plăți efectuate de RADET din încasări directe și din subvenția dată de Primăria Bucureștiului, 677,5 milioane de lei, adică 111%. Primăria și-a făcut datoria prin RADET de a plăti nu numai consumul, ci a achita în plus tocmai mergând pe această cale de a stinge foarte multe datorii pe care ELCEN le-a făcut, dar nu înțeleg să plătesc un management prost la ELCEN", a spus Oprescu.

Potrivit primarului, Distrigaz Sud Rețele nu a informat despre decizia luată înainte de a reduce presiunea la gaze iar astfel de decizii pun în pericol siguranța cetățenilor.

*** Magistrații Tribunalului București au admis luni cererea privind fuziunea prin contopire dintre Partidul Național Liberal și Partidul Democrat Liberal. Potrivit deciziei tribunalului, noua formațiune rezultată în urma fuziunii, Partidul Național Liberal, va fi înregistrată în registrul special și se dispune radierea din acest registru a celor două partide care au fuzionat, PNL și PDL.

Reprezentanții PDL și PNL au aprobat pe 26 iulie, în unanimitate, într-un congres comun, protocolul de fuziune prin contopire și statutul noului partid iar pe 5 august au depus documentele la Tribunalul București. Protocolul prevede că numele noului partid va fi Partidul Național Liberal, cu denumirea prescurtată PNL, alegerile interne urmând să se desfășoare pe baza statutului noii formațiuni începând cu 1 ianuarie 2017. Semnul permanent al partidului este o săgeată într-un cerc format din 12 stele, sub care se află prescurtarea PNL, ansamblul fiind încadrat într-un pătrat cu colțuri rotunjite, acesta fiind și semnul electoral al noului partid.

*** Guvernul are în plan extinderea programelor Prima Casă și Prima Mașină și pentru românii din afara granițelor care doresc să se întoarcă în țară, a declarat luni premierul Victor Ponta.

Despre faptul că, pentru acest an, în cazul programului Prima Casă pentru românii din afara granițelor, banii alocați de Guvern ar ajunge doar pentru 147 de credite, Ponta a precizat: "Este vorba de banii pentru lunile noiembrie și decembrie".

Marți, premierul a anunțat că actul normativ privind programul Prima Mașină va fi adoptat în ședința de guvern de săptămâna viitoare, dacă nu vor exista observații de fond, urmând să se aplice de la 1 noiembrie.

*** Oana Niculescu Mizil, deputat PSD, a fost condamnată de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în 10 zile de la pronunțare.


În septembrie 2013, Oana Niculescu Mizil a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interese. Procurorii susțin că ea a solicitat, în calitate de deputat, încadrarea în muncă a mamei sale, Lidia Niculescu Mizil Ștefănescu, la biroul său parlamentar și a avizat contractul individual de muncă prin care în perioada mai 2009 — septembrie 2011 aceasta a realizat foloase materiale în cuantum de 65.697 lei.

*** Premierul Victor Ponta a anunțat marți că Guvernul va elimina taxele consulare solicitate pentru întocmirea certificatelor de naștere ale copiilor născuți în străinătate, dacă acestea sunt întocmite în termen de șase luni de la naștere.

Potrivit MAE, eliminarea taxelor consulare pentru o serie de servicii, prin revizuirea Legii 198/2008, a avut ca obiectiv principal reducerea presiunii fiscale asupra cetățenilor români din străinătate, în contextul crizei economice și financiare globale din ultimii ani.

*** Senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la doi ani și patru luni închisoare în dosarul Rompetrol iar fostul ministru al Comunicațiilor Sorin Pantiș a primit doi ani și opt luni cu executare.

Celelalte condamnări din dosar: Alexandru Bucșă (fost vicepreședinte The Rompetrol Group Olanda) — 6 ani cu executare; Petrică Grama (fost director în Ministerul Finanțelor) — 2 ani și patru luni cu executare; Florin Iulian Aldea (agent de servicii de investiții financiare) — 5 ani cu executare; Claudiu Simulescu (agent de servicii de investiții financiare) — 4 ani cu executare; Cerasela Rus — 3 ani cu suspendare, Victor Eros — 2 ani cu suspendare; Paul Miclăuș (fost vicepreședinte CNVM) — 2 ani cu suspendare, Gabriela Victoria Anghelache (fost președinte CNVM) — 3 ani cu suspendare, Irina Popovici — 3 ani cu suspendare. Elena Albu (fostă șefă a Corpului de Control al CNVM) a fost achitată.

Instanța a dispus încetarea procesului penal în cazul lui Dinu Patriciu, ca urmare a decesului acestuia. De asemenea, judecătorii au lăsat nesoluționată latura civilă.

Tot pe latură civilă, instanța i-a obligat pe Alexandru Bucșă, Petrică Grama și SC Rompetrol SA să plătească în solidar suma de 58 milioane de dolari către Ministerul Finanțelor Publice, fiind dispuse măsuri asigurătorii pentru recuperarea acestei sume. Instanța a respins cererea DIICOT de confiscare a sumei de 9 milioane euro de la Florin Aldea.

*** Frații sirianului Omar Hayssam, Omar Mukhles și Omar Mahmoud, au fost condamnați definitiv marți la câte cinci ani închisoare cu executare de Înalta Curte de Casație și Justiție, ei fiind acuzați că au înlesnit fuga din țară a fratelui lor. În același dosar, omul de afaceri sirian Mustafa Tartoussi a primit 7 ani închisoare cu executare.

DIICOT susține că, în perioada 23-30 iunie 2006, Tartoussi a planificat și înlesnit, împreună cu Omar Mukhles și Omar Mahmoud, ieșirea frauduloasă din România a lui Omar Hayssam, deși cunoștea faptul că acesta a fost trimis în judecată pentru săvârșirea unor acte de terorism prin organizarea și finanțarea operațiunii de răpire a trei jurnaliști români în Irak.


*** Curtea Constituțională a României (CCR) a decis miercuri că este neconstituțională hotărârea Parlamentului prin care Anton Ioan a fost numit vicepreședinte al Autorității de Audit.

La începutul lunii septembrie, PNL a depus la CCR o sesizare despre Hotărârea Parlamentului din 27 septembrie 2011 privind numirea unor consilieri de conturi și a unui vicepreședinte al Autorității de Audit.

Liberalii precizau că Anton Ioan a fost numit în septembrie 2011 vicepreședinte al Autorității de Audit pentru un mandat de nouă ani, deși mai îndeplinise aceeași funcție, timp de trei ani, începând cu octombrie 2008, astfel că a îndeplinit un mandat de doisprezece ani, format dintr-un mandat parțial și dintr-un mandat complet, legea impunând o limită de un mandat.

*** Fostul jurnalist Dragoș Nedelcu a fost reținut de procurorii DIICOT într-un dosar în care este acuzat de evaziune fiscală, spălare de bani și constituire a unui grup infracțional organizat. Potrivit DIICOT, prejudiciul în acest caz se ridică la 15 milioane lei. Împreună cu Dragoș Nedelcu a fost reținut și omul de afaceri Bogdan Mitu, soțul unei avocate. Totodată, sunt urmăriți penal în același dosar senatorul PSD Gabriel Mutu și deputatul UNPR Mario Ernest Caloianu.

Potrivit DIICOT, în perioada 2010 — 2014, a fost constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor proveniți din infracțiuni, prin folosirea unor societăți comerciale de tip fantomă, care nu au declarat sediile secundare în care își desfășoară activitatea, în scopul sustragerii de la efectuarea verificării financiare, fiscale sau vamale, precum și pentru sustragerea de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului consolidat al statului.

Liderul grupării, Ion Tomescu, este acuzat că a dobândit, sub forma unui comision, 1% din sumele retrase, cunoscând că banii provin din infracțiuni. Suma totală estimată a fi fost transferată și retrasă în numerar în perioada menționată este de 100 milioane lei.

Printre societățile beneficiare se numără firme din domeniile construcții autostrăzi și alte construcții civile, construcții feroviare, IT, pază și protecție, modă.

Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Dragoș Nedelcu, decizia nefiind însă definitivă.

"Față de inculpatul Nedelcu Dragoș Adrian există suspiciunea rezonabilă că în calitate de administrator de fapt al SC Nuts Consulting și SC Pathway Advisors SRL a aderat la grupul infracțional și împreună cu inculpata Muntean Ana Maria Armanca, asociat la cele două firme, ajutați de administratorul de drept al societăților, inculpatul Nedelcu Iulian, prin operațiuni specifice de spălare a banilor, au dobândit suma totală de circa 6 milioane de lei, cunoscând că provine din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și folosirea cu rea credință a creditului societății", arăta DIICOT.

*** Președintele Traian Băsescu a semnat miercuri decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG nr. 2/2014 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.


Legea a fost adoptată în iunie de Camera Deputaților iar ulterior, șeful statului a retrimis-o spre reexaminare Parlamentului. Președintele Băsescu a solicitat Parlamentului să se revină asupra modificării articolului 375 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății potrivit căreia medicul nu este funcționar public și nu poate fi asimilat acestuia.

*** Plenul CSM a decis în unanimitate să sesizeze Inspecția Judiciară cu privire la apărarea independenței justiției în legătură cu ultimele afirmații ale premierului Victor Ponta referitoare la dosarul Lukoil și ale președintelui Traian Băsescu cu privire la dosarul Microsoft.

Vicepreședintele CSM, Gheorghe Muscalu, a anunțat joi că membrii CSM au sesizat Inspecția Judiciară și cu privire la alte trei probleme, respectiv afirmațiile senatorului PNL Varujan Vosganian referitoare la condamnările dispuse în dosarul Rompetrol, scurgerea de informații în presă din dosarul Microsoft, îndeosebi declarații ale unor martori, precum și în ce măsură a fost atinsă independența și reputația procurorului general, Tiberiu Nițu.

*** Președintele Traian Băsescu a declarat joi că Guvernul trebuie să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploiești în cazul în care vineri Lukoil nu reia producția.

"Nu discut abordări dâmbovițene, ci doar amenințarea, presiunea făcută de un lider al companiei Lukoil împotriva procurorilor și a Guvernului României. Consider că o astfel de abordare este inadmisibilă iar dacă mâine Lukoil va stabili să nu reia producția, cer Guvernului României să fie pregătit să preia rafinăria de la Ploiești, pentru că asta depășește limitele unei companii care vrea sau nu vrea", a spus șeful statului la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că Guvernul trebuie să intervină în acest caz, arătând că Lukoil merge în pierdere de cinci ani.

Premierul Victor Ponta a precizat că Guvernul este pregătit să ia toate deciziile necesare pentru a salva locurile de muncă de la rafinăria din Ploiești și pentru a avea încasări legale la buget.

Ambasadorul Federației Ruse în România, Oleg Malginov, a declarat vineri că în ceea ce privește subiectul Lukoil au apărut declarații publice "nu de fiecare dată echilibrate" și care au un limbaj departe de cel acceptat în comunicarea internațională.

Malginov a precizat într-un comunicat de presă că nu va comenta aceste declarații: "Las aceste declarații, care pot transmite semnale greșite atât mediului de afaceri, cât și altor structuri, fără comentariu, pentru a nu adăuga emoții în discursul politic public din România în această perioadă foarte importantă pentru țară. Între timp, ca rezultat al eforturilor făcute în toate ultimele zile, rafinăria de la Ploiești a început să-și reia producția".

*** Președintele Traian Băsescu a anunțat joi că a semnat decretul de revocare din funcțiile de ministru al Culturii și vicepremier a lui Kelemen Hunor, adăugând că așteaptă de trei luni un înlocuitor. Șeful statului a precizat că era necesar ca acest post să fie ocupat. Conducerea interimară la Ministerul Culturii va fi asigurată de premierul Victor Ponta, printr-un decret semnat vineri de șeful statului.

*** Curtea de Apel București l-a condamnat la șapte ani închisoare cu executare pe cetățeanul irakian Al Dulaimi Ali Asae Mohamad, acesta fiind acuzat de procurorii DIICOT că a înlesnit intrarea și ieșirea din România a cinci cetățeni irakieni care au săvârșit acte teroriste în favoarea organizației Al Qaeda. De asemenea, instanța i-a interzis irakianului dreptul de a se afla pe teritoriul României pentru o perioada de 5 ani după executarea pedepsei principale. Decizia nu este definitivă.

*** Curtea de Apel București a respins ca neîntemeiată acțiunea Agenției Națională de Integritate prin care se solicită anularea hotărârii Biroului Electoral Central privind atribuirea mandatului de europarlamentar lui Mircea Diaconu. ANI a anunțat că va face recurs.

*** Premierul Victor Ponta a făcut un apel vineri, printr-o scrisoare deschisă, la reprezentanții diplomatici ai SUA, Comisiei Europene și statelor membre ale UE să intervină public în sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, instituție pe care o consideră "direct vizată" de declarațiile făcute recent de președintele Traian Băsescu.

"Vă adresez această scrisoare din dorința de a sublinia cât de grav a fost atacul de ieri al președintelui Traian Băsescu la adresa independenței Justiției, dar și cu apelul de a interveni public în sprijinul Consiliului Superior al Magistraturii, direct vizat de declarațiile oficiale făcute ieri de șeful statului", afirmă Ponta în scrisoare.

El consideră că Traian Băsescu "a formulat amenințări la adresa unui magistrat, membru al CSM, a folosit cuvinte denigratoare și a criticat în termeni foarte duri activitatea magistraților meniți, prin lege, să vegheze la buna funcționare a Justiției".

*** Procurorul general Tiberiu Nițu i-a transmis vineri ministrului Justiției referatul Direcției Naționale Anticorupție pentru a solicita Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputatului Ion Diniță, pus sub acuzare în dosarul de corupție al președintelui CJ Brașov, Aristotel Căncescu.

Diniță este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

DNA susține că cercetarea în stare de libertate a lui Ion Diniță prezintă pericol pentru ordinea publică și că lăsarea în libertate a deputatului "ar influența negativ activitatea de urmărire penală, existând riscul real al influențării martorilor/suspecților, dovadă fiind calitatea acestuia, relația cu coinculpatul Căncescu Aristotel Adrian".

*** 6.400 de polițiști de la Ordine Publică, Transporturi și Rutieră au fost mobilizați sâmbătă în țară și peste 3.000 de jandarmi în Capitală pentru asigurarea ordinii publice cu prilejul meciului de fotbal dintre România și Ungaria de pe Arena Națională.

AGERPRES/(autor: Florin Marin, editor: Antonia Niță)

O comunitate puternica are un business puternic
CUMPARATI DE LA ROMANI!

Dr. Tudor Dabuleanu
Dr. Emilia Nicola
Dr. Mary Dabuleanu

- Dental exams to make sure your smile is healthy; - Preventive dentistry so small problems don’t become large ones; - Family dental care for patients of all ages from kids to seniors; - Implant dentistry - permanent replacements for a missing tooth or teeth; - Cosmetic dentistry for a more brilliant, youthful looking smile; - Treatment of gum disease - the major cause of tooth loss in adults; - Interceptive Orthodontics; - Crowns  and  bridges - solutions for lost or demaged  teeth

NEW:    Digital X-Rays (up to 1/10 the radiation of regular X-Rays
Non - Metal complete mouth restaurations (Bridges, Crowns)
Interactive computer based consultations
together with imaging and animation

Adresa: 2 Finch Ave. W, Toronto
Tel: 416 222-5055