Primul Saptămânal Românesc din Canada

INTERNE

  Bine ati venit!
  Stiri interne
  Stiri Externe
  Sport
  Fapt Divers
  Computere IT
  ABONAMENT
  FREE Copy,  Canada
  Contact/Info
 

Romanian Business Directory

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Aveti nevoie de un business romanesc in Canada? Click aici

Abonati-va la "Faptu' Divers" aici!

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 24 FEBRUARIE - 2 MARTIE - ECONOMIC

Reintrarea Hidroelectrica în insolvenţă, reţinerea pentru 24 de ore a preşedintelui Autorităţii pentru Supraveghere Financiară, Dan Radu Ruşanu şi implicaţiile economice prin schimbarea structurii guvernamentale sunt câteva din evenimentele care au ţinut capul de afiş în săptămâna care se încheie duminică.

Prezentăm în continuare cele mai importante ştiri difuzate în săptămâna care se încheie duminică şi subiectele de urmărit în săptămâna 3 - 9 martie.


* Compania Hidroelectrica s-a reîntors în insolvenţă, în urma admiterii, de către Curtea de Apel Bucureşti, a unor recursuri ale 'băieţilor deştepţi', a declarat marţi Remus Vulpescu, fost membru în Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA.

'Hidroelectrica s-a întors în insolvenţă în urma unei pronunţări de către Curtea de Apel Bucureşti a hotărârii de admitere a unor recursuri a căror pronunţare fusese amânată pentru astăzi (marţi n.r). În principal ele sunt cunoscute publicului ca recursurile 'băieţilor deştepţi' la hotărârea de închidere a procedurii. Judecătorul sindic al Tribunalului Bucureşti închisese procedura, Hidroelectrica ieşise din procedura insolvenţei, era liberă să implementeze management profesionist, era liberă să se dezvolte, era liberă să investească, era liberă să se listeze pe bursa de la Bucureşti şi pe cea de la Londra', a explicat Vulpescu, la Digi24.

* Departamentul pentru Energie mai dispune de o cale de atac extraordinară împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti de reintrare în insolvenţă a companiei Hidroelectrica, a declarat, miercuri, şeful Direcţiei de Privatizare din cadrul instituţiei, Gabriel Dumitraşcu, într-o conferinţă de profil.

* Marius Ştefan Vintilă şi-a prezentat demisia din funcţia de şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, informează, joi, un comunicat al Ministerului Economiei, remis AGERPRES.

* Daniel Dăianu, prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, va prelua atribuţiile lui Dan Radu Ruşanu, care a fost reţinut, marţi, de procurorii DNA.

'Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de decizia DNA de reţinere a domnului Dan Radu Ruşanu, preşedinte ASF. Precizăm că nu interpretăm şi nu comentăm în vreun fel decizia DNA, instituţie a statului român care are datoria să îşi îndeplinească atribuţiile integral. În următoarea perioadă, atribuţiile domnului Dan Radu Ruşanu vor fi preluate de către domnul Daniel Dăianu - prim-vicepreşedinte ASF", se arată într-un comunicat al ASF.

* Schimbarea structurii guvernamentale permite Guvernului rezultat în urma unei noi majorităţi parlamentare să schimbe Strategia fiscal-bugetară stabilită de vechiul Executiv, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, în contextul destrămării alianţei de guvernare şi al negocierilor pentru formarea unui nou Guvern.

'Lucrurile sunt destul de clar stipulate în Legea Responsabilităţii Fiscale: Atunci când se modifică structura guvernamentală există o aşa-numită clauză de exonerare. Adică, în momentul în care ai o altă majoritate politică, respectiv un alt Guvern, acesta poate să spună - rămânem în aceeaşi strategie fiscal - bugetară pe care şi-a asumat-o Guvernul anterior sau o schimbăm. Rămâne de văzut ce va decide noul Guvern. Practic, conform legii, există posibilitatea ca politicile economice din programul de guvernare anterior să fie schimbate', a explicat Ionuţ Dumitru.

* Sindicaliştii afiliaţi la Blocul Naţional Sindical (BNS) vor începe luna martie cu acţiuni de protest organizate la nivel naţional, conform deciziei luate în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, organizat în data de 25 februarie 2014.

,,În cursul zilei de marţi, BNS va face publice informaţiile legate de primul protest, programat chiar în prima decadă a lunii martie. Decizia luată de delegaţii la Consiliul BNS a fost generată de o serie de probleme grave ce afectează sectoare-cheie ale economiei. Protestele au ca scop să readucă în atenţia clasei politice şi a guvernanţilor subiectele cu adevărat importante şi să determine autorităţile să ia măsuri în regim de urgenţă pentru soluţionarea acestora', se arată într-un comunicat al BNS, remis joi AGERPRES.

* România va livra în luna aprilie, în China, primele bovine vii din rasa bălţata românească, pe un contract încheiat pe 15.000 de capete, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.

"În luna aprilie o să livrăm către China primele bovine vii din bălţata românească, de la o fermă din Braşov. Ei au un contract pe 15.000 de capete, dar nu le trimitem pe toate odată. Ei sunt interesaţi şi de fermele locale de reproducţie şi de fabricile de lapte praf. Vor mai mult să investească în noi capacităţi şi să înfiinţeze noi ferme. Suntem în discuţii destul de avansate cu chinezii, mai ales că ministrul Agriculturii din China va veni la începutul lunii aprilie în România", a spus Botănoiu.

* România a înregistrat un excedent de 301,1 milioane euro în comerţul cu produse agroalimentare, în primele 11 luni ale anului trecut, faţă de un deficit de 650 de milioane de euro în aceeaşi perioadă din 2012, iar anul 2013 se va încheia în mod sigur pe plus în ceea ce priveşte balanţa comercială din sector, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, într-un interviu acordat AGERPRES.

* România va trimite Comisiei Europene propunerea pentru noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) până la finalul primului semestru, în iunie, după ce va fi prezentat şi discutat la nivelul întregii ţări, a declarat, miercuri, şeful Direcţiei Politici Agricole şi Strategii din Ministerul Agriculturii, Elena Tatomir.

* Taxa pe construcţiile speciale care va fi plătită de către distribuitorii de energie şi gaze naturale nu se va regăsi în tarifele finale din 2014, întrucât Autoritatea de Reglementare a stabilit deja tarifele pentru acest an, au declarat, marţi, mai mulţi directori din companiile energetice, prezenţi la o conferinţă de profil.

* Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/ a solicitat acţionarilor companiei Astra să înceteze demersurile de defăimare, care pot periclita demersul perfect legal de salvare a societăţii de asigurări prin procedura de redresare financiară, se arată într-un comunicat al ASF remis marţi AGERPRES.

ASF susţine că a respectat toate prevederile legale care impuneau deschiderea procedurii de administrare specială pentru societatea Astra şi că o acţiune diferită a ASF ar fi însemnat încălcarea legii pentru care supraveghetorul naţional a fost înfiinţat şi o tolerare a neregulilor constatate, iar scopul instituirii procedurii de redresare financiară şi dorinţa ASF sunt de înlăturare a neregulilor constatate şi de salvare a societăţii.

* Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ ar putea introduce un plafon de 10.000 de lei la tranzacţiile cu imobile şi autovehicule plătite în numerar, la fel ca în cazul tranzacţiilor între persoane fizice, sau chiar de 50.000 de lei pentru bunuri imobile, a declarat, joi, secretarul de stat în MFP Dan Manolescu.

* Activitatea unui număr de 187 de furnizori de comunicaţii electronice a fost suspendată temporar din cauza neîndeplinirii obligaţiilor de transmitere către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/ a datelor statistice aferente primului semestru al anului 2013, a anunţat, joi, arbitrul pieţei telecom din România.

* Agenţia Naţională de Administrare Fiscală anunţă că va recurge la înregistrarea din oficiu în scopuri de TVA a persoanelor impozabile a căror cifra de afaceri a depăşit 220.000 lei şi nu au solicitat înregistrarea, potrivit unui comunicat al instituţiei remis, joi, AGERPRES.

* Investitorii la bursă ar putea să înfrunte o corecţie severă începând cu această primăvară, însemnând ajustări ale indicilor între 15 şi 20% în pieţele americane şi germane şi cel puţin tot atât în cazul Bursei de Valori Bucureşti /BVB/, potrivit unei analize a casei de brokeraj XTB România.

* Oamenii de afaceri solicită Guvernului o dezbatere publică pe tema reindustrializării României, în contextul în care, la nivel european, s-a stabilit ca obiectiv creşterea ponderii industriei în PIB de la circa 16% în prezent la 20% în 2020, iar în România producţia este organizată sub formă de 'buncăre', se arată într-un comunicat al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) transmis, marţi, AGERPRES.

'AOAR cere public Guvernului să pună, cu maximă urgenţă, în dezbatere publică programul de reindustrializare a României, astfel încât la reuniunea şefilor de stat şi de Guvern din ţările membre ale UE, programată pentru luna martie 2014, ţara noastră să poată susţine o poziţie consistenţă şi conformă cu interesele de dezvoltare economică pe termen lung a României. (...) Stabilirea ca obiectiv a creşterii ponderii industriei în PIB-ul UE, de la circa 16% în prezent la 20% în 2020, reprezintă o provocare majoră în contextul globalizării şi accesului la resurse. AOAR apreciază că România are probleme grave cu actuala bază de producţie, atât din punct de vedere al valorii dar mai ales al organizării acesteia sub formă de "buncăre", în care intră materii prime, semifabricate sau subansamble importate, transformate în produse finite prin utilizarea forţei de muncă ieftine', se arată în comunicatul AOAR.

* România a înregistrat, în luna ianuarie, o rată anuală a inflaţiei de 1,2%, depăşind media din Uniunea Europeană (0,9%), conform datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Totodată, România şi Estonia se situează pe primele locuri în UE în ceea ce priveşte creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (ianuarie 2013 - decembrie 2013), cu un avans de 3,1% şi, respectiv, 2,9%.

* Execuţia bugetului general consolidat pe luna ianuarie 2014 s-a încheiat cu un excedent de 1,5 miliarde lei, respectiv 0,23% din PIB, faţă de un miliard lei, respectiv 0,17% din PIB, surplus înregistrat la aceeaşi dată a anului 2013, conform datelor operative publicate marţi de Ministerul Finanţelor Publice /MFP/.

* România a finalizat schema de sprijin pentru marii consumatori de energie, care include reducerea cu 85% a plăţilor pentru certificatele verzi şi scăderea cu 20% a taxei de cogenerare, a declarat ministrul interimar al Economiei, Constantin Niţă, într-o conferinţă de profil.

* Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a ajuns, în ianuarie 2014, la valoarea de 218,7 miliarde de lei, în creştere cu 0,1% faţă de decembrie 2013, în timp ce cuantumul depozitelor în lei ale gospodăriilor populaţiei a crescut cu 2,3%, până la 81,94 miliarde lei, arată datele Băncii Naţionale a României /BNR/, publicate marţi.

* Populaţia şi firmele înregistrau credite restante în lei de aproximativ 13,201 miliarde de lei, în ianuarie 2014, în creştere cu 1,2% faţă de restanţele în lei consemnate în ultime lună a anului trecut, conform unui raport al Băncii Naţionale a României /BNR/, publicat miercuri.

Restanţele la creditele în valută se ridicau, în ianuarie 2014, la 20,171 miliarde lei (echivalent), în creştere cu 2,6% faţă de decembrie 2013.

* Redresarea economică mai lentă în 2014 decât se estima iniţial reprezintă principalul risc pentru consolidarea fiscală din România, pentru că, într-o astfel de situaţie, veniturile din colectarea de taxe şi TVA vor fi mai mici, rezultă din studiul 'O nouă viziune a creşterii' realizat de Ernst&Young România.

* Şase dintre cele opt regiuni ale României se plasau în 2011 printre ultimele 20 în ceea ce priveşte Produsul Intern Brut pe locuitor, exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), cu un procent între 29% şi 45% din media europeană de 25.100 euro/locuitor, potrivit statisticii date joi publicităţii de Eurostat.

* Piaţa de leasing financiar din România a înregistrat la finalul anului 2013 un volum total nou finanţat în valoare de 1,243 miliarde euro, în scădere cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, informează asociaţia ALB România, într-un comunicat remis AGERPRES.

Finanţările acordate în anul 2013 s-au îndreptat către cele trei domenii tradiţionale pentru leasingul financiar: cel al mijloacelor de transport, care păstrează o pondere majoritară de 71% (879 milioane euro), cel al echipamentelor destinate diverselor sectoare ale economiei, cu pondere de 25% (315 milioane euro) şi sectorul imobiliar cu o pondere de 4% (49 milioane euro).

* Listarea la bursă a Complexului Energetic Oltenia, asumată de autorităţi în acordul cu Fondul Monetar Internaţional pentru luna iunie 2014, ar putea fi întârziată din cauza procesului de evaluarea a unor rezerve de lignit, a declarat, miercuri, directorul general al companiei, Laurenţiu Ciurel, prezent la o conferinţă pe teme energetice.

Potrivit acestuia, în cadrul pregătirii de listare, a fost nevoie de evaluarea unor rezerve de lignit care, până acum, erau considerate secrete.

* Producătorul de gaze de stat Romgaz a obţinut anul trecut un profit net de 930,7 milioane de lei, în scădere cu 16,8%, faţă de 2012, în timp ce cifra de afaceri a urcat cu 1,5%, ajungând la 3,89 miliarde de lei, arată datele financiare publicate, joi, de companie.

* Durata medie la nivel european pentru închiderea unei afaceri este de 2,9 ani, în cazul în care o firmă intră în insolvenţă, iar în România este de 3,3 ani a arătat, joi, preşedintele Institutului Naţional de Pregătire a Practicienilor în Insolvenţă, Simona Miloş, într-o conferinţă privind piaţa insolvenţei din România.

* Tarifele maxime pe care operatorii telecom le pot fixa între ei pentru stabilirea preţului final al apelurilor la puncte fixe, dar şi mobile, vor scădea în România începând cu 1 aprilie 2014, la 0,14 eurocenţi/minut, respectiv la 0,96 eurocenţi/minut, a anunţat, joi, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/.

* Praktiker România a fost preluată de Search Chemicals, o companie românească înfiinţată în anul 2003, cu capital integral privat, se arată într-un comunicat al Praktiker, remis marţi AGERPRES.

În urma acestei preluări, profilul brandului Praktiker şi obiectul de activitate al companiei Praktiker România vor rămâne neschimbate.

* Gazprom vrea să-şi dubleze numărul de benzinării din România până la finele acestui an, a declarat, marţi, Ileana Sorina Bălţatu, director al diviziei de downstream şi director general adjunct al NIS Petrol, divizia din Serbia a Gazprom Neft.

Până în prezent, NIS Petrol a deschis în România 14 benzinării sub brandul Gazprom.

* Relansarea economică din zona euro şi Uniunea Europeană va fi una uşor peste aşteptări în acest an, urmând a se accelera în 2015, potrivit previziunilor de iarnă ale Comisiei Europene publicate marţi, transmite AFP.

După o creştere a PIB-ului real de 1,5% în UE şi 1,2% în zona euro în 2014, se preconizează că activitatea se va intensifica în 2015, atingând 2% în UE şi, respectiv, 1,8% în zona euro. Aceste cifre reprezintă fiecare o revizuire în sens crescător de 0,1 puncte procentuale în comparaţie cu previziunile din toamna anului 2013.

* Guvernul interimar de la Kiev a anunţat luni că Ucraina are nevoie de asistenţă financiară în valoare de 35 de miliarde de dolari pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, în timp ce, în paralel, a emis un mandat de arestare pentru fostul preşedinte Viktor Ianukovici pentru rolul său în violenţele de săptămâna trecută, transmite Bloomberg.

'Situaţia generală în sfera financiară este dificilă dar controlabilă', a declarat ministrul interimar de Finanţe, Iuri Kolobov, adăugând că Banca centrală şi Ministerul de Finanţe lucrează nonstop pentru a consolida sistemul financiar. De asemenea, Kolobov a propus organizarea unei conferinţe internaţionale a donatorilor cu Uniunea Europeană, SUA şi alte ţări, precizând că pachetul de asistenţă în valoare de 35 de miliarde de dolari reprezintă necesarul de finanţare al Ucrainei pentru acest an şi anul viitor.

* Îngrijorările privind o posibilă criză bancară în Ucraina au crescut după ce Banca Naţională a anunţat că depozitele bancare s-au diminuat cu aproximativ 7% în doar trei zile, transmite CNBC.

Noul guvernator al Băncii Naţionale a Ucrainei, Stepan Kubiv, a informat miercuri că rezervele valutare au scăzut până la 15 miliarde de dolari, de la 17,8 miliarde de dolari la data de 1 februarie. De asemenea, depozitele bancare au scăzut şi ele cu 7% până la 30 miliarde hryvna (3,3 miliarde de dolari) în perioada 18-20 februarie, când violenţele din Kiev au atins punctul maxim.

* Cele mai mari companii listate din lume au plătit în 2013, pentru prima dată în istorie, dividende mai mari de 1.000 de miliarde de dolari, arată un studiu realizat de Henderson Global Investors, transmite CNBC.

Potrivit acestui studiu, investitorii au fost recompensaţi anul trecut cu 1.027 miliarde de dolari, în condiţiile în care valoarea dividendelor a crescut cu 310 miliarde de dolari comparativ cu 2009. În plus, dividendele plătite de companiile de pe pieţele emergente s-au dublat între 2009 şi 2011 însă în ultimul an creştere din regiune a încetinit pe măsură ce cererea pentru materii prime s-a redus iar monedele emergente s-au prăbuşit.

* Principalele economii emergente (BRICS - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) îşi vor înfiinţa propria bancă de dezvoltare, cu un capital total de 100 de miliarde de dolari, în următorii cinci ani, însă deocamdată ţările BRICS nu au ajuns la un acord cu privire la partea lor în structura viitoarei bănci, a declarat un înalt oficial rus, transmite Reuters.

Înfiinţarea unei bănci care să finanţeze proiecte de infrastructură a fost propusă în 2012 şi a această propunere a fost aprobată în mod oficial la summitul BRICS din Africa de Sud. Însă până acum au fost făcute progrese limitate din cauza dezacordurilor cu privire la finanţarea şi managementul instituţiei.

* Grupul german de telefonie Deutsche Telekom AG, acţionarul majoritar de la OTE, vrea să încheie parteneriate cu WhatsApp, aplicaţia de mesagerie prin internet pentru telefoanele inteligente, care a fost recent achiziţionată de Facebook, pentru 19 miliarde de dolari, informează Bloomberg.

Directorul Deutsche Telekom pentru operaţiunile europene din afara Germaniei, Claudia Nemat, a precizat că grupul este pregătit să încheie parteneriate cu WhatsApp pe pieţe precum România, dar nu şi pe piaţa din Germania.

* Un studiu realizat de experţii Fondului Monetar Internaţional publicat miercuri arată că inegalitatea afectează creşterea economică, iar taxarea persoanelor înstărite pentru a-i ajuta pe cei săraci este benefică pentru o economie, transmite AFP.

Experţii FMI, o instituţie care tradiţional se concentrează pe austeritatea economică, avertizează că ţările cu un grad ridicat de inegalitate înregistrează ritmuri de creştere mai mici decât statele unde veniturile sunt distribuite mai egal. În plus, inegalitatea poate face creşterea economică mai volatilă şi poate crea condiţii instabile pentru o scădere bruscă a creşterii economice.

* Ritmul de creştere a vânzărilor mondiale de smartphone-uri va încetini la 19,3% în 2014, după o creştere de 39,2% în 2013, an în care livrările de smartphone-uri au trecut pentru prima dată pragul de un miliard de unităţi, a estimat miercuri compania de cercetare a pieţei IDC, transmite Dow Jones Newswires.

Analistul IDC, Ryan Reith consideră că anul acesta va fi 'un enorm an de tranziţie pentru piaţa smartphone', în condiţiile în care ritmul de creştere va înregistra cea mai puternică scădere din istorie. Chiar şi aşa un număr de 1,2 miliarde de smartphone-uri vor fi livrate anul acesta la nivel global.

* Guvernul german a adoptat miercuri un proiect de lege pentru a pune în practică proiectul de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC), însă Berlinul a optat pentru varianta care modifică cel mai puţin posibil mecanismele actuale, transmite AFP.

Legea, adoptată miercuri în consiliul de miniştrii, şi care va trebui adoptată şi de deputaţii din Bundestag pentru a putea intra în vigoare de la 1 august, fixează modalităţile de acordare a subvenţiilor către fermieri, piatra de temelie a Politicii Agricole Comune. Anual, fermierii germani primesc subvenţii de peste cinci miliarde de euro.

* Activele nete ale tuturor germanilor se ridică la aproximativ 6,3 miliarde de euro însă în nicio ţară din zona euro activele nu sunt distribuite atât de inegal ca în Germania, arată un studiu publicat miercuri de institutul german de studii economice (DIW), transmite AFP.

Pe baza unui sondaj derulat în 2012 pe un eşantion de 25.000 de persoane, DIW a ajuns la concluzia că fiecare german posedă, în medie, un patrimoniu de 83.000 de euro. Cu toate acestea, în timp ce patrimoniul celor mai înstăriţi germani (care reprezintă un procent din populaţie) se ridică la 800.000 de euro, o cincime dintre adulţi nu posedă niciun fel de bunuri.

* Banca Angliei (BoE) a prezentat propuneri pentru reglementări mai dure ce vor fi impuse băncilor din afara Uniunii Europene, în încercarea de prevenire a unei repetări a crizei financiare din 2008, transmite BBC.

Guvernul Marii Britanii a cheltuit mai mult de 66 de miliarde de lire sterline (106 miliarde de dolari) pentru a salva Royal Bank of Scotland Group Plc şi Lloyds Banking Group Plc în timpul crizei financiare din 2008. Guvernul deţine 82% din RBS şi 40% din Lloyds şi intenţionează să vândă aceste participaţii sectorului privat.

* JP Morgan va concedia 8.000 de angajaţi la diviziile de credite ipotecare şi de retail, pentru a reduce costurile, transmite BBC.

Anul trecut, JP Morgan a renunţat la peste 16.500 de bancheri de la aceste divizii. Banca a fost afectată de declinul refinanţării creditelor ipotecare, în urma majorării ratelor dobânzilor, după ce Rezerva Federală a SUA a început retragerea măsurilor de stimulare a economiei.

* Nivelul standardului de viaţă în România este unul care clasează ţara noastră pe ultimul loc în Uniunea Europeană /UE/, în timp ce riscul sărăciei este cel mai ridicat din zonă, alături de Bulgaria, a declarat, vineri, într-o dezbatere de specialitate, directorul general al Institutului European din România /IER/, Gabriela Drăgan.

"Better Life Index este o cercetare care conţine 11 categorii de clasificare. La nivelul Uniunii Europene, preocupările sunt evidente pentru calitatea vieţii. Standardul de viaţă din România ne plasează pe ultima poziţie în clasamentul ţărilor UE, alături de Bulgaria, spun indicatorii statistici. De asemenea, riscul sărăciei este de 41% în România, la fel ca în Bulgaria, echivalentul cu clasarea pe ultimele poziţii în rândul statelor-membre', a menţionat Drăgan.

Potrivit oficialului, în ceea ce priveşte nivelul de trai, România este încadrată în a doua grupă valorică din patru, respectiv 'Stare bună'.

* Banca Comercială Română a încheiat anul 2013 cu un profit net de 598,7 milioane de lei, după o pierdere de 1,23 miliarde de lei în 2012, informează, vineri, BCR. Profitul înainte de impozitare a fost de 66,8 milioane de lei, în timp ce activele băncii au scăzut, anul trecut, cu 8,9% faţă de 2012, până la 66,72 milioane de lei.

* Rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 7,3% pentru ianuarie 2014, menţinându-se la nivelul din luna anterioară (revizuită) şi în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de cel înregistrat în ianuarie 2013, potrivit datelor provizorii ale Institutului Naţional de Statistică (INS), date vineri publicităţii.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15 - 74 ani), estimat pentru luna ianuarie 2014, este de 730.000 de persoane, în scădere faţă de luna precedentă, când au fost înregistrate 732.000 de persoane, şi în creştere faţă de aceeaşi lună din anul precedent (708 mii persoane).

* Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale, eliberate în prima lună din 2014, a fost de 1.573, în scădere cu 7,1% comparativ cu perioada similară din 2013, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică /INS/.

În luna ianuarie 2013, au fost eliberate 1.694 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale.

* Diferenţa salarială între bărbaţi şi femei, în România, este de 9,7%, sub media europeană de 16,4%, arată statisticile Comisiei Europene, publicate, vineri, cu ocazia Zilei Europene a egalităţii salariale, celebrată pe 28 februarie.

Potrivit CE, în România această diferenţă este în scădere, după ce s-au înregistrat două creşteri anuale consecutive de salarii, de 1,4% şi respectiv, 2,2%, în 2010 şi 2011. Diferenţa medie între venitul orar al femeilor şi al bărbaţilor, la nivelul întregii economii europene, era de 16,4%, în 2013, nivel nemodificat aproape deloc în ultimii ani.

* Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei de Privatizări din cadrul Departamentului pentru Energie, a fost desemnat noul administrator special al Hidroelectrica, în şedinţa de vineri a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), a declarat vineri pentru AGERPRES, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

"Am convocat pentru desemnarea administratorului special Adunarea Generală a Acţionarilor, care l-a ales în unanimitate pe domnul Gabriel Dumitraşcu, director în Departamentul pentru Energie. Acesta va avea atribuţii limitate şi va reprezenta interesele acţionarilor în procesul de insolvenţă", a spus Borza. El a adăugat că aceasta a fost singura decizie a Adunării Generale a Acţionarilor de vineri.

* Direcţia Generală Antifraudă Fiscală /DGAF/ a blocat, prin sechestru şi poprire, active de 117,73 milioane (circa 26 milioane euro) ale unor contribuabili, în vederea asigurării recuperării unor prejudicii aduse bugetului statului, potrivit bilanţului DGAF pe perioada decembrie 2013 - februarie 2014, publicat vineri.

"În ceea ce priveşte asigurarea recuperării prejudiciilor aferente cazurilor investigate, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra unor active patrimoniale în sumă de 117.729.520 lei, echivalentul a circa 26 milioane de euro', se arată într-un comunicat al DGAF remis vineri AGERPRES.

* Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a apreciat vineri că nu există motive de panică cu privire la decizia Ucrainei de a cere ajutorul comunităţii internaţionale, transmite AFP.

'Nu vedem nimic alarmant, nimic care să constituie un motiv de panică pentru moment', a declarat Christine Lagarde, care a făcut totuşi un apel către autorităţile ucrainene să se abţină să facă estimări cu privire la valoarea programelor de ajutor necesare.

* Fiecare norvegian este, teoretic, milionar graţie fondului suveran al acestei ţări scandinave, care anul trecut a înregistrat un randament de 15,9%, a doua cea mai bună performanţă înregistrată în cele două decenii de existenţă ale acestui fond, a anunţat vineri Banca centrală a Norvegiei care gestionează acest fond, transmite AFP.

La finele anului trecut, valoarea activelor fondului suveran de investiţii din Norvegia a ajuns la 5.038 miliarde coroane (610 miliarde de euro), ceea ce înseamnă că fiecare din cei 5,1 milioane locuitori ai Norvegiei este un milionar în moneda naţională.

*România şi-a îmbunătăţit, în ultimii ani, poziţia în faţa investitorilor străini, comparativ cu ţările din regiune, însă, pentru a rămâne atractivi în faţa investitorilor, trebuie să menţinem coerenţă în politicile economice, iar stabilitatea politică este o precondiţie în acest demers, susţine Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Într-un interviu acordat AGERPRES, Ionuţ Dumitru afirmă că turbulenţele politice din ultima perioadă au un efect negativ la nivel de percepţie, dar, în ultimă instanţă, este important pentru investitori ceea ce livrăm la nivel de decizii, în special la nivel economic.

Preşedintele Consiliului Fiscal a vorbit despre evoluţia de ansamblu a economiei româneşti, punctând faptul că este nevoie de o creştere economică de 3 - 4% anual pentru a ne apropia de gradul de dezvoltare din ţările vest-europene.

*Programul de reconversie în pomicultură are prevăzute fonduri totale de 260 de milioane de euro în noul PNDR 2014-2020, din care o sumă 40 de milioane de euro va fi alocată pentru prelucrarea şi comercializarea produselor obţinute, a declarat pentru AGERPRES secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

"În noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 avem alocată o sumă de 220 de milioane de euro pentru modernizarea şi reconversia plantaţiilor pomicole şi alte 40 de milioane de euro pentru prelucrarea şi comercializarea produselor obţinute. Programul face parte din măsura investiţii în active fizice, fosta măsură 121 din actualul PNDR, pe care o vom deschide în luna mai din acest an. Sub-măsura de pomicultură va fi deschisă însă numai când vom avea aprobarea pe PNDR şi va apărea ghidul", a spus Botănoiu.

* Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a îmbunătăţit vineri perspectiva pentru ratingul de ţară al Germaniei, până la'stabilă' de la negativă, estimând că riscul ca Germania să fie constrânsă să participe la susţinerea economiilor mai slabe din zona euro s-a redus.

De asemenea, Moody's a confirmat şi ratingul 'AAA', cea mai bună notă posibilă, atribuit Germaniei, , cea mai mare economie din Europa.

* Este puţin probabil ca Ucraina să primească asistenţă financiară de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) înainte de luna aprilie, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean de Finanţe, Oleksander Shlapak.

'În cel mai optimist scenariu, vom putea să primim bani de la FMI abia în luna aprilie', a declarat Oleksander Shlapak la sfârşitul unei reuniuni a cabinetului. Shlapak a adăugat că Ucraina are de gând să primească de la FMI fonduri în valoare de 15 miliarde de dolari pe o perioadă de doi ani şi jumătate.

* Eurobank, al treilea grup bancar elen, a înregistrat anul trecut pierderi de 1,15 miliarde de euro ca urmare a majorării provizioanelor pentru credite neperformante.

Eurobank, acţionarul majoritar al Bancpost, a precizat că anul trecut şi-a majorat provizioanele până la 660 milioane de euro pe măsură ce creditele neperformante au urcat până la 29,4% din portofoliu, de la 27,7% la finele celui de al al treilea trimestru.

* Constructorii auto din Europa se vor reuni săptămâna viitoare la Salonul Auto de la Geneva într-un context în care vânzările de automobile au înregistrat prima creştere din ultimii şapte ani.


PREVIZIUNI SĂPTĂMÂNA 3 - 9 MARTIE 2014

* Fermierii români pot depune din 3 martie cererile de sprijin pe suprafaţă aferente anului 2014

* ACCA - cea mai mare asociaţie internaţională în domeniul financiar contabil - organizează luni o discuţie informală pe tema beneficiilor unei raportări mai transparente, ca semn de responsabilitate socială a companiilor

* Oraşele din România se pot înscrie din 3 martie în competiţia pentru titlul de Capitală Earth Hour

* Forumul Bancassurance ''De la tendinţe europene, la realitatea românească'' a fost programat pentru 5 martie

* Grup Servicii Petroliere (GSP) şi EximBank organizează în 7 martie un eveniment prilejuit de finalizarea lucrărilor de modernizare a platformei de foraj marin, GSP Uranus, care a intrat de curând în portofoliul companiei

* Subcomisia pentru discutarea proiectelor de lege privind falimentul persoanelor fizice, alcătuită de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, îşi începe activitatea pe 8 martie. AGERPRES

O comunitate puternica are un business puternic
CUMPARATI DE LA ROMANI!

Dr. Tudor Dabuleanu
Dr. Emilia Nicola
Dr. Mary Dabuleanu

- Dental exams to make sure your smile is healthy; - Preventive dentistry so small problems don’t become large ones; - Family dental care for patients of all ages from kids to seniors; - Implant dentistry - permanent replacements for a missing tooth or teeth; - Cosmetic dentistry for a more brilliant, youthful looking smile; - Treatment of gum disease - the major cause of tooth loss in adults; - Interceptive Orthodontics; - Crowns  and  bridges - solutions for lost or demaged  teeth

NEW:    Digital X-Rays (up to 1/10 the radiation of regular X-Rays
Non - Metal complete mouth restaurations (Bridges, Crowns)
Interactive computer based consultations
together with imaging and animation

Adresa: 2 Finch Ave. W, Toronto
Tel: 416 222-5055