Home

FAPTU' DIVERS - Primul Saptamanal Romanesc din Canada

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat, luni, că Romānia are capacitatea de a primi migranţi, dar cu condiţia ca verificările să fie realizate de structurile de securitate ale statului romān.

"Pe componenta de migraţie. Noi, ştiţi foarte bine, avem două centre de custodie, unde avem peste 200 de locuri, sub 60% este gradul de ocupare. Vorbim de centre īn regim īnchis. Avem şase centre de azil. Aceste centre de azil au o capacitate normală de funcţionare de 1.100 de locuri. Astăzi sunt disponibile 751 de locuri, pentru că īn două centre īncă sunt lucrări de reabilitare, iar īn cele şase centre avem 496 de migranţi", a declarat Lucian Bode.

El a adăugat că Romānia este pregătită să primească migranţi din Afganistan, dar cu condiţia ca verificările să fie făcute de statul romān.

"Suntem pregătiţi să primim īn aceste centre colaboratori ai structurilor noastre, suntem pregătiţi să primim īn aceste centre persoane aflate īn risc iminent. Şi aici mă refer la jurnalişti, la magistraţi. Suntem pregătiţi să primim studenţi care beneficiază de burse īn Romānia şi īn general persoane aflate īntr-un pericol iminent īn Afganistan. Cu o singură condiţie, verificările să fie realizate de structurile de securitate ale statului romān. Facem aceste analize pe tot ceea ce īnseamnă componenta naţională şi, īn acelaşi timp, sunt convins că māine, īn Consiliul extraordinar JAI, vom adopta o declaraţie comună īn care vom prezenta statelor membre abordarea comună a tuturor statelor membre. Romānia are capacitate de a primi migranţi, dar condiţionat. Īn ceea ce priveşte oprirea la frontieră a fluxurilor de migranţi, Romānia se află pe ruta de tranzit a Balcanilor de vest", a spus ministrul Afacerilor Interne.

Lucian Bode a mai precizat că, de la 1 ianuarie şi pānă īn prezent, īn Romānia au īncercat să intre aproximativ 47.000 de migranţi - 10.000 au fost depistaţi īn interiorul graniţelor ţării, la intrare sau īncercānd să iasă din Romānia, iar 37.000 au fost īntorşi la frontieră. AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: Mihai Simionescu, imagine: Marian Vlăduţ, editor imagine: Codruţ Arsenescu, editor: Alberta Forgiarini, editor online: Simona Aruştei)