HOME   

FAPTU' DIVERS - Primul Saptamanal Romanesc din Canada

AIRFLIGHT CANADA
700-780 Gordon Baker Rd., Unit 109, Toronto, ON
Bilete de avion, pachete de vacanta, inchirieri de masini,, asigurari medicale, rezervari de hotel
Sunati pe Raluca Sebu la
416 493-6143
Email: raluca@airflightcanada.com
www.airflightcanada.com
TICO # 50017862

Campania electorală īn urma căreia se va decide cine o va īnlocui pe Angela Merkel īn funcţia de cancelar federal al Germaniei s-a īncins şi mai mult duminică, după publicarea unui nou sondaj care arată că Partidul Social Democrat (SPD) cāştigă şi mai mult īn preferinţele electoratului īn faţa conservatorilor Angelei Merkel, informează Reuters.

Susţinerea pentru SPD a crescut cu două puncte procentuale de săptămāna trecută, ajungānd acum la 24%, cel mai bun rezultat al lor din ultimii patru ani, potrivit sondajului INSA realizat pentru publicaţia Bild am Sonntag. La rāndul lor, conservatorii au pierdut un punct procentual, situāndu-se acum la 21% īn preferinţele electoratului, cel mai prost scor al lor īnregistrat vreodată īn sondaje.

Germanii sunt chemaţi la urne pe 26 septembrie, cānd Angela Merkel se va retrage din funcţia de cancelar federal după 16 ani şi după patru victorii īn alegeri naţionale. Plecarea iminentă a Angelei Merkel a slăbit sprjinul pentru alianţa sa conservatoare.

Acesta este al doilea sondaj din ultima săptămānă ce plasează SPD pe primul loc. Sprijinul pentru Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a Angelei Merkel şi pentru aliatul său bavarez, Uniunea Creştin-Socială (CSU), a scăzut constant īn ultimele săptămāni.

Candidatul blocului conservator pentru funcţia de cancelar, preşedintele CDU, Armin Laschet, se află sub focul criticilor după ce a fost surprins de camerele de filmat rāzānd īn timpul unei vizite, luna trecută, īntr-un oraş puternic lovit de inundaţii.

Īntr-un ipotetic vot direct pentru cancelarul federal, sondajul INSA arată că ministrul de finanţe Olaf Scholz, candidatul SPD, ar primi 31% din voturi, comparativ cu numai 10% pentru Laschet şi 14% pentru candidata Verzilor, Annalena Baerbock.

Cei trei candidaţi vor avea o dezbatere televizată duminică seara.

Īn pofida faptului că SPD conduce īn sondaje, el va avea nevoie să formeze o echipă cu alte două partide pentru a putea guverna, ceea ce generează discuţii despre ce parteneri de coaliţie vor fi acceptaţi.

Īntr-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine, Scholz a exclus varianta formării unei echipe cu Die Linke, subliniind că orice guvern german trebuie să-şi respecte angajamentul ca membru al NATO.

Partidul de extremă stānga Die Linke, dat la ora actuală cu 6% īn sondaje, īndeamnă la abolirea NATO. Īn manifestul său pentru alegeri, Die Linke a numit NATO o relicvă a Războiului Rece şi a cerut dizolvarea sa şi īnlocuirea cu "un sistem de securitate colectivă cu participarea Rusiei", o propunere care reprezintă o anatemă pentru majoritatea celorlalte partide din Germania.

De altfel, şi candidata Verzilor s-a distanţat de Die Linke drept posibil partener de coaliţie.AGERPRES/(AS - editor: Adriana Matcovschi, editor online: Ady Ivaşcu)